Büyük Taarruz icon

Büyük Taarruz

Dumlupınar Üniversitesi
Free

About Büyük Taarruz

Bir milleti millet yapan en onemli degerlerden biri, tarihi bir geçmisinin olmasidir. Bir milletin tarihi geçmisinde sosyal, kulturel, cografi, siyasi alandaki tarihsel sureci oldugu kadar, ilk akla gelen olgulardan biri milli mucadelelerdir. Turkler, dunyada esine az rastlanir milli mucadele ornegi gostermis milletlerden biridir. Turk tarihindeki bu zaferlerin en onemlilerinden biri, Istiklal Harbi’nin donum noktasi olan Buyuk Taarruz’dur. Buyuk Taarruz Harekati’nin baslangici olan Dumlupinar Meydan Muharebesi, Mustafa Kemal Pasa onderliginde 26 Agustos 1922 tarihinde baslamis ve 30 Agustos 1922 tarihinde Turklerin zaferi ile birlikte sona ermistir. Bu tarihten sonra Yunanlilari takip harekati baslamistir. Buyuk Taarruz ve Baskomutan Meydan Muharebesi, Turk Kurtulus Savasi’nin son noktasini teskil etmektedir. 1 Eylul 1922 tarihinde Turk ordusunun, takip harekati baslamistir. Baskomutan Meydan Muharebesi’nden kacan Yunan birlikleri, Izmir istikametine dogru harekete gecmistir. Usak, Gediz, Simav, Aksehir, Kula, Manisa hattinda Yunanlilari takip eden Turk Ordusu, 9 Eylul 1922 tarihinde Izmir’e girmis ve Izmir’i Yunan isgalinden kurtarmistir. 9 Eylul 1922’de Izmir, 18 Eylul’de ise butun Bati Anadolu Yunan isgalinden kurtarilmistir.

Turklerin sanli zaferini konu olarak alan “Buyuk Taarruz “ adli mobil uygulama, tarihin dijital bir medya araci olarak kullanicilara ulastirilmasini ve teknoloji cagina adapte olarak yasatilmasini amaclamaktadir. Bu dogrultuda mobil uygulama icerisinde su ozellikler yer almaktadir:

• Buyuk Taarruz ve Baskomutan Meydan Muharebesi’nde gerceklesen tarihi gelismelerin yer aldigi sayfalar,
• Buyuk Taarruz guzergahinda yer alan 32 noktanin (sehitlikler, anitlar ve tarihi alanlar) hakkinda detayli tarihi bilgiler ve harita sistemi uzerinden bu alanlarin bulundugu konumlar,
• Tarihi bilgilerin okunabilirligini arttirmak adina, uygulamanin genel arayuz tasarimina uygun duzenlemeler,
• 32 nokta icerisinde bulunan karekod sistemi ile birlikte kullanici acisindan kolay erisim ozelligi,
• Turkce ve Ingilizce dil secenegi,
• Kullanicinin dikkatini cekmek adina, modern gorsel iletisim tasarimi disiplinlerinin (ikon, tipografi, renk vb.) uygulanmasi gibi ozellikler uygulama icerisinde bulunmaktadir.
“Buyuk Taarruz” adli mobil uygulama, kullanicilari Istiklal Savasi’nin donum noktasi olan Buyuk Taarruz Harekati’na yolculuga cikarmaktadir. Bu uygulama, Baskomutan Mustafa Kemal Ataturk, silah arkadaslari ve vatanimiz icin canlarini feda eden tum aziz sehitlerimizi anmak ve milletimizin sanli zaferinin gelecek nesillere aktarilarak yasatilmasi icin tasarlanmistir. Ayrica Turkce ve Ingilizce dil destegi ile birlikte zaferimizin uluslararasi alanlarda duyurulmasi amaclanmistir.

Buyuk Taarruz adli mobil uygulama, Kutahya Dumlupinar universitesi Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafindan 2022-17 nolu proje kapsaminda desteklenmistir.

Proje Yurutucusu:
Prof. Dr. Levent Mercin

Danismanlar:
Prof. Dr. Cengiz Karaguzel
Doc. Dr. Arif Kolay
Doc. Dr. Eren Evin Kilickaya
Dr. ogr. Uyesi Durmus ozdemir
Dr. ogr. Uyesi Sakir Turan

Arastirmacilar:
Deniz Babilik
Burakcan Kolay
Muhammed Furkan Yagmur
Yusuf Yildirim

Büyük Taarruz Screenshots

More from Dumlupınar Üniversitesi